Tīmekļa servera darbības novērtēšna un optimizēšna

Ar lepnumu varu paziņot, ka esmu uzrakstījis un veiksmīgi aizstāvējis savu bakalaura darbu. Un tā kā darbs ir par Linuxīgām lietām, tad atļaušos padalīties ar šādām tādām atziņām.

Tā kā n-to reizi negribas atkārtot to ko esmu uzrakstījis savā darbā, tad īsi apstāstīšu kam tajā lasāmgabalā ir vērts pievērst uzmanību.

Pirmais princips, atslēdzam visu ko var atslēgt. Ja izmantojat Apache, tad paskatieties, lai jums tajā nav lieku moduļu, kas aprij resursus un ko jūs neizmantojat. Tas pats attiecas arī uz sistēmu kopumā. Apache gadījumā vēl varat padomāt, vai jums ir vajadzīgi servera logfaili, ja nav, tad atslēdzot Apache logošanu jūs varat arī šo to paātrināt.

Sistēmas gadījumā, tā ātrāk strādā, ja izmanto LVM. Tāpat nozīme ir arī failsistēmai. Lai dabūtu labākus rezultātus varat izvēlēties JFS, bet, ja izmantojiet ext3, tad uzstādiet tai noatime parametru. (kā to izdariet uzGoogjējiet vai apskatieties manā darbā)

PHP savā būtībā ir samērā lēna padarīšana, tāpēc ir vērts izmantot kādu no PHP paātrinātājiem. Manos testos vislabākos rezultātus uzradīja eAccelerator. Šī risinājuma pielietošana aptuveni par piecām reizēm palielināja servera veiktspēju.

PHP gadījumā interesantus rezultātus attiecībā un phpBB2 foruma dzinēju parādīja W3Compiler rīks, kas šī dzinēja ātrdarbību palielināja vairāk kā 10 reizes. To arī ir vērts iepētīt.

MySQl tāpat kā jebkuras citas datubāzes datu failus varat fiziski novietot uz cita diska un viss kopā arī strādās ātrāk.

Nu un protams, ja jūsu situācija to atļauj, varat izmantot Squid starpniekserveri, lai kešotu visus ienākošos pieprasījumus. Šādā veidā jūs ļoti ātri varat apstrādāt visas tās lapas, kas ir daudz maz statiskas un daudz nemainās. Ja jūsu lapā dati bieži mainās, šis risinājums dos mazāk, bet tomēr to ir vērts apskatīt.


Nelielu ieskatu būšu devis, bet sīkāk lasiet manā darbā. Ja negribas lasīt, varat iepētīt literatūras sarakstu, tur ir daudzi vērtīgi linki.

Komentāri

Anonīms teica…
Jauks raksts, noteiktu ieteikshu savam adminam izlasiit!

runajot par to ka piedaava darbu kaa PDF, vinjsh tev ir neaizsargaats. CTRL + A un es visu vinju jau esmu iekopeejis. Ja doma ir vinju atklaati publiceet, iesaku padomaat par satura kaa web izvietoshanu, sadalot to pa daljaam vai tml. Tiesa gan tam blogger.com iisti neder. Mok vari atljauties panjemt hostingu kada no LV kantoriem un uzlikt wordpress. :) nemaksaa jau nemaz tik daargi.
Anonīms teica…
Nu apsveicu jau pirmkārt, un ja nav noslēpums - kāds ir vērtējums?
Vēlāk saņemšos ar palasīt!:)
Unknown teica…
Cepuri nost ! :)
Tiku pie vērtējuma "9" :)

Hostings kā teikt mūsdienās nav problēma, bet tā kā ar blogošanu un dažādu lietu publicēšanu tik daudz un regulāri nenodarbojos, tad blogger.com man liekas gana labs :)

Bet to darbu ikviens var brīvi izmantot. Ja norādīsiet atsauci uz mani, būšu priecīgs, ja nē, tad šī intelektuālā īpašuma zādzība ir uz jūsu sirdsapziņas ;)
Unknown teica…
Klau, neizdodas to darbu iekopeet... Ja eju pa mapeem, tad raada forbidden... Bet ievads izklausiijaas gana intrigejosh... Man kareiz shobriid ir aktuaala WEB servera teema. Dereetu izlasiit.

(ja kas, varu piedaavaat hostingu .. :) )
Anonīms teica…
eAccelerator ir daudz nestabilāks (regulāri segfaulti) par APC, kā arī netiek tik aktīvi izstrādāts, un tā uzskatāmā ātrdarbība ir pateicoties tieši eAccelerator API izmantošanai MediaWiki.

Starp citu, APC arī ir API, kas ļauj kešot dažādus PHP objektus (masīvus, mainīgos, objektus). Faktiski APC ātrdabībā neatpaliek no eAccelerator, bet ir stabilāks.
Anonīms teica…
Laba lasāmviela. Piedevām vēl latviešu valodā. Cerams, ka būs raiti uzrakstīts.
Anonīms teica…
Interesanta literatūra vasarai. Paldies! :]
Anonīms teica…
Ieks menu 5.6 -Parsūtāmo daru saspiešana. Vajag darbu laikam.

Populāras ziņas